Voordat het woord scheiden valt is er vaak al heel veel aan vooraf gegaan. De pijn en het verdriet dat hiermee gepaard gaat kan zorgen dat het respect voor elkaar niet meer merkbaar is. Er wordt niet meer naar elkaar geluisterd en de irritaties stapelen zich op.
Ook zijn er vaak kinderen waaraan verteld moet worden dat pappa en mamma gaan scheiden en dat ze dan niet meer in een huis wonen. Doordat het huis is gekocht op een dubbel inkomen moet het misschien verkocht worden.
Kortom bij alle emotie moet er ook financieel van alles uitgezocht en rationeel gehandeld worden. Hierbij is samenwerking essentieel. Maar juist deze samenwerking is, wanneer je in een emotionele rollercoaster zit, ver te zoeken.
Onbegrip voor jezelf en elkaar
Waardoor de relatie zo gelopen is, dat je niet meer verder kan of wilt, bepaalt welke emotie je hebt. Ben je boos en verdrietig of voel je je schuldig. Heb je angst voor de toekomst of verlang je naar ruimte voor jezelf. Misschien zijn jullie beiden tot de conclusie gekomen dat samen verder gaan je niet gelukkig maakt.
Je kan de ander verantwoordelijk maken voor alles wat niet goed voelt. Dus wil je dat de ander dat ook begrijpt. Maar wanneer je partner tegelijkertijd begrip wil van jou is het moeilijk om naar elkaar te luisteren. Zeker wanneer je deze gevoelens zelf nog niet hebt erkend.
Om je emotie te erkennen en jezelf te begrijpen heb je lef nodig! Lef om je emotie te observeren en te weten wat deze met je doet. Tijdens de mindfulness training leer je beter omgaan met je gevoelens waardoor je ze kan erkennen en begrijpen zonder erin te verdrinken.
Het verschil tussen emotie hebben of emotie zijn
Veel mensen zijn hun emoties. Je zegt, “ik ben verdrietig, ik ben woest”. Zo vul je je met de emotie die dan alle ruimte in neemt. Je “wordt” de emotie en kan daardoor niet meer goed nadenken wat er moet gebeuren of wat belangrijk is.
Als je weet dat je emotie hebt zal je merken dat deze maar een gedeelte van je lichaam in beslag neemt. Zo zal deze je niet meer hoeven te overspoelen en je zwak maken. Je kan leren dat je emotie je kan helpen te weten waar je staat en wat je nodig hebt om de juiste stappen te nemen.
Tijdens de scheiding zal emotie je metgezel zijn. Je kan deze in mildheid integreren in je dagelijkse leven zodat je kunt luisteren naar wat deze te zeggen heeft. De stem van deze gevoelens hoeft dan niet meer zo hard te klinken en zal zachter aanwezig zijn.
Scheiden met kinderen vraagt eerlijkheid
Als je kinderen hebt is er de neiging om deze te beschermen tegen alle emoties die er met scheiden gepaard gaan. Maar dat is onmogelijk, de meeste kinderen hebben al lang in de gaten dat er iets niet in orde is en gaan vragen stellen.
Juist voor de kinderen houdt je je emotie het liefst verborgen. Je doet alsof alles nog goed is. Of je verzint een smoes om je gevoelens te maskeren. Ik heb hoofdpijn daarom kan ik niet zoveel hebben, ik moet hard werken en daarom minder thuis. WE maken geen ruzie dat lijkt alleen maar zo enzovoorts.
Niet doen! Wees zoveel mogelijk eerlijk op het niveau van de leeftijd van de kinderen. Zeg bijvoorbeeld dat jullie niet meer verliefd op elkaar zijn. Of dat je nog wel vrienden wilt zijn maar niet meer elkaars allerbeste vrienden.
Het uiten van emoties is belangrijk
Veel ouders denken dat het te zwaar is voor de kinderen. Maar niets is minder waar. Wanneer je niet eerlijk bent geef je het signaal dat er niet over gesproken mag worden. Alle vragen en gevoelens moeten ze voor zich houden. Zo gaan ze hun ouders nog meer in de gaten houden.
Het vertrouwen dat ze in jullie hebben wordt ondermijnd en ze zullen zich moeilijker uiten. Hierdoor lopen ze vast en hebben het een stuk moeilijker. Wanneer kinderen vragen wat er is zeg dan gewoon dat je verdrietig bent of boos. Vertel wat er gaat veranderen en wat dat voor hun gaat betekenen.
Zo zorg je dat ze ook verdriet of boosheid mogen hebben en kan je ze troosten en laten zien dat je ze niet in de steek laat maar veel van ze houdt. Je geeft ze de kans om vragen te stellen over de toekomst die voor hen heel onoverzichtelijk is.
Laat zien dat er veranderingen komen
De ervaring die ik heb gekregen tijdens de relatietherapie die ik geef laat zien dat ouders heel terughoudend zijn met veranderingen zolang ze nog in een huis wonen. De meeste partners slapen bijvoorbeeld nog in een bed tot de dag dat een van de twee weggaat.
Dat is een heel verkeerd signaal! Hoe kunnen kinderen nu zeker zijn dat het gaat veranderen en er aan wennen. Als voor hun alles bij het oude blijft ontstaat er steeds nieuwe hoop dat het toch weer goed komt.
Voor allemaal wennen aan een nieuwe toekomst
Zodra jullie zeker weten dat je uit elkaar gaat dan wordt het tijd om daar ook naar te gaan leven. Ook voor jezelf is dat, hoe moeilijk ook, een belangrijke stap in de verwerking. Ga apart slapen, het liefst in een aparte kamer.
Hierdoor creëer je privacy en ruimte voor jezelf en geef je de kinderen de kans om te wennen aan veranderingen die gaan komen. Ze leren dat jullie nog steeds vrienden willen zijn en dat ze niet hoeven te kiezen voor of tegen een van hun ouders.
Zo kan je, wanneer je samen het welzijn van de kinderen centraal zet, al een aantal verandering doorvoeren. Deze veranderingen zijn voor jullie allemaal belangrijk om een relatie, na het scheiden om te zetten in een soort van vriendschap.
Geen partners meer maar wel vrienden willen zijn
Juist dat moet jullie nieuwe inzet worden. Kinderen zijn afhankelijk van de manier waarop jullie met je emoties en je keuzes omgaan. Als je je tot doel stelt dat je het beste voor de kinderen wilt, geef ze dan de zekerheid dat jullie als ouders willen samenwerken.
Scheiden is een van de moeilijkste stappen in je leven. Je hebt zelf heel veel emotie en wil het beste voor de kinderen. Je moet met alle veranderingen voor de toekomst aan de slag en het is belangrijk dat je het respect naar elkaar weer terug vind.
Door doelen te stellen en te leren anders met je emoties om te gaan zal je merken dat je de kracht krijgt naar de toekomst te kijken. Juist doordat de kinderen weten dat alles er mag zijn en dat hun vragen je helpen naar jezelf en hun andere ouder te luisteren.
Een goed begin is het halve werk
Samenwerking moet het sleutelwoord zijn. Natuurlijk zal de pijn en de frustratie je soms in de weg zitten om goed te kunnen samenwerken. Maar met duidelijke doelen die in het belang zijn van de kinderen en het omzetten van partnerschap naar vriendschap is het mogelijk.
Schrijf je hoofddoelen op zodat deze je houvast zijn als je je even niet zo sterk voelt. Wees een vriend voor jezelf en erken dat je niet alles alleen hoeft op te lossen. Ga een lijst maken van wat er nodig is voor jou en de kinderen om de overgang gemakkelijker te maken.
Hou hierbij ook rekening met de belangen van de ander zodat je niet met elkaar in conflict komt. Juist nu is het belangrijk om te weten dat jullie relatieprobleem en gewoontepatroon je, als gezin en als partners, in de weg kan zitten om objectief te zijn.
Hernieuwd vertrouwen in de toekomst
Om weer vertrouwen te krijgen in de toekomst is het belangrijk om jezelf beter te leren kennen. Alle emotie die er bij je is kan je kijk op jezelf vertroebelen. Ga daarom een keer per dag, liefst aan het einde van de middag even zitten om te kijken wat je voelt.
Door het moment centraal te zetten zal je je gevoelens per dag bekijken. Dit is een mindfulness oefening die mijn cliënten leren gebruiken om zo beter met alles om te kunnen gaan. Ook het focussen is een belangrijke stap omdat je hierbij luistert naar wat je gevoelens je vertellen.
Zo kom je gemakkelijker te weten wat er nodig is om je verder te helpen. En voel je je minder labiel en kan je betere keuzes maken. Scheiden is altijd heel ingrijpend en belastend.
Alle ervaringen geven veranderingen in hoe je in het leven staat
Als je beter weet wat echt belangrijk voor je is en hoe je met moeilijke emoties om kan gaan, des beter kan je keuzes maken voor een nieuwe toekomst voor jou en je kinderen. Je zal merken dat je aan het veranderen bent.
Als je een vriend of vriendin voor jezelf wordt, en geen criticus, dan zal je de veranderingen die je doormaakt kunnen gebruiken om beter voor jezelf te kunnen zorgen. Ook zal je gaan zien dat je nu misschien anders in het leven staat en andere dingen nodig hebt.
Zo kan een scheiding, mits goed beleefd en verwerkt een kans bieden meer uit je leven te halen dan je voor mogelijk houdt. Geef jezelf deze kans omdat je het waard bent om je voor jezelf in te zetten en een nieuwe toekomst tegemoet te gaan.
Tijdens coaching of therapie kijken we samen wat voor jou het beste werkt om je vertrouwen na het scheiden weer terug te krijgen.