Rouwen is zo gemakkelijk nog niet

Hoe ga je om met de dood van een dierbare? Natuurlijk is dat altijd anders. Als er iemand overlijd na een lang ziekbed is een verwerking heel anders dan wanneer er een plotselinge dood is. Bijvoorbeeld na een ongeval. Coaching bij rouwverwerking begeleidt je om beter met je gemis en emoties om te gaan.

De eerste weken geen tijd voor rouw.

Ook is het rouwen heel anders als er een kind overlijd dan het rouwen om een persoon die al een vergevorderde leeftijd had. Het verdriet en het gemis kan zo zwaar zijn dat er lichamelijke en geestelijke problemen kunnen ontstaan.

Meestal is er in het eerste begin, net na het overlijden geen plaats voor de echte rouw. Eerst moet er van alles geregeld worden of is er nog een soort ongeloof en het gevoel dat het niet waar is.

Leeg en vol tegelijk

Pas als het gewone leven weer door hoort te gaan lijkt het niet meer te kloppen. Binnen in je is er de leegte. De leegte die zegt, “nooit meer!” Tegelijk is er het volle, verstikkende gevoel. De wereld draait door maar bij jou lijkt het stil te staan.

Nu is het belangrijk dat je het gemis en het verdriet kwijt kan en het niet weg stopt. Er zijn diverse manieren om het rouwproces goed te laten verlopen.Praat over alles wat je op dat moment bezighoud. Herinneringen, je verdriet, het ziekbed van deze overledene of de manier waarop deze is overleden. Praat over je vragen, je twijfels of over je boosheid. Door over alles wat je bezighoudt te praten leer je met je emoties omgaan waardoor het voelen van deze emoties milder wordt.

Als praten moeilijk is

Als je het moeilijk vind om te praten lijkt alles nog veel zwaarder te zijn. Dan kan het een goed idee zijn om alles wat je bezig houdt op te schrijven. Net alsof je tegen iemand praat. Dus ongecensureerd. Schrijf je emoties op zoals ze op dat moment zijn.

Beschrijf je pijn, je boosheid, je gemis. Sta jezelf toe om je angsten te benoemen en je herinneringen te beschrijven. Ook dit is best moeilijk maar eenmaal gedaan wordt het een dierbaar en persoonlijk werk dat je inzichten en rust geeft.

Een koesterboekje

Als er bij mij mensen in therapie komen voor rouw en verliesverwerking neemt het luisteren een belangrijke plaats in. Als iemand het moeilijk vind om te praten raad ik soms aan om een heel mooi schrift te kopen. Hierin schrijf je alles waarvan je het gevoel hebt het te willen delen met degene die er niet meer is. Dat kan dus van alles zijn.

De gewone dagelijkse dingen of het gemis. Maar wel gericht aan de overleden persoon. Net alsof je een brief schrijft. In dit boekje of schriftje kan je ook plaatjes of foto’s plakken en tekeningen maken. Dit is bijvoorbeeld een goede manier van verwerken voor kinderen die een van hun ouders hebben verloren.

Rouwen is niet gemakkelijk maar niet kunnen rouwen is veel moeilijker.

1 gedachte over “Rouwen is zo gemakkelijk nog niet”

  1. Een jaar na het overlijden van onze tweeling dochters amber*en sofie*, hebben wij op hun herdenkingsdag een heel mooi boekje gekocht. Dit is ons familieboekje en regelmatig schrijven wij hierin gericht aan onze meisjes.
    De verdrietige momenten, de momenten van gemis, maar ook de mooie en leuke dingen schrijven we hierin, het helpt ons heel goed en zo blijven ze onderdeel van ons gezin!
    liefs,
    Angelina

Een reactie plaatsen