Relatie en therapie: je vertrouwt partner niet

De basis van een relatie is liefde, vertrouwen, de wil om samen gelukkig te worden. Een relatie is nooit vanzelfsprekend. In het begin lijkt alles als vanzelf te gaan. Je voelt je begrepen en er wordt naar je geluisterd.

Je hebt samen een droom voor de toekomst. Vakanties, een huis kopen en misschien wel kinderen. Je hele toekomst ligt nog voor je, de liefde en het vertrouwen in elkaar is groot.

Je leven is vol van alle dingen die jullie samen tot stand willen brengen. Dit maakt dat jullie praten, samenwerken en beslissingen kunnen nemen. Elke keer opnieuw vind je elkaar weer in plannen die je hebt en de keuzes die je maakt.

Je leert elkaar echt kennen

Tijdens deze periode in je relatie leer je elkaar pas echt kennen. Niet in alles denken jullie hetzelfde er moeten compromissen gesloten worden. Soms krijg jij je zin dan weer de ander. Elke keer opnieuw ga je het contact met jezelf en de ander aan om jullie idealen zo goed mogelijk te verwezenlijken.

Zo is de inzet, het vertrouwen en de wil  om samen gelukkig te worden haast gegarandeerd. Doordat je beide bezig bent met je verlangen naar een gezamenlijke toekomst is er geen ruimte voor andere gevoelens en verlangens.

Je bent bezig jezelf en elkaar te ontdekken binnen een relatie. Nu pas leer je wie je bent en hoe je reageert in het samenleven en samenwerken met je partner. Deze zoektocht en de wil om je relatie vorm te geven maakt dat je meningsverschillen snel wilt bijleggen. Je wilt je immers fijn voelen en je toekomst verwezenlijken

Als de routine in je relatie komt

Zo wil je negatieve gevoelens en signalen niet toelaten. Misschien waren die er al wel maar je wilde ze niet dus heb je ze genegeerd. Meestal gaat een relatie prima en zijn je idealen heel goed haalbaar. Jullie krijgen in de loop van de tijd ervaring in hoe je met elkaar omgaat, wanneer je compromissen sluit en waar de grenzen liggen in geven en nemen.

Steeds meer gaat dat vanzelf. Hoe beter je elkaar denkt te kennen des te minder je bespreekt waardoor je in een routine terecht komt. Je weet hoe de ander reageert. Je kent de ander zo goed dat je weet wanneer de ander zich fijn voelt of niet.

Pas wanneer iets buiten de routine of de gewoontepatronen valt wordt je opmerkzaam en ga je je afvragen wat er aan de hand is. Dat kan van alles zijn. Bijvoorbeeld minder aanhankelijk, meer uit huis, meer met een telefoon bezig of erg onrustig. Maar ook geïrriteerd en ontkennend reageren wanneer je vraagt wat er is.

Als er wantrouwen in je relatie komt

Vanaf deze tijd ben je extra opmerkzaam en ben je je bewust van alles wat anders is als normaal. Alles dat anders is als normaal ga je ontleden en er over nadenken. Nu wil je terug naar de manier van het begin en je wilt praten en gerustgesteld worden.

Maar je partner ontkent dat er iets is en wordt door jou vasthoudendheid alleen maar afstandelijker. Of je laat je gerust stellen door allerlei verklaringen die maar voor heel even werken. Je voelt elke keer opnieuw dat er iets niet klopt en je vertrouwen gaat wankelen.

Misschien heb je zelf al een voorstelling gemaakt van wat er aan de hand kan zijn en heeft dit idee zich vastgezet in je gevoel en gedachten. Je wilt een bevestiging hiervan en je gaat controleren en zoeken naar aanwijzingen.

Wanneer jullie samen verder willen

Nu kan je er niet meer omheen dat je relatie op slot zit. Misschien heb je ontdekt wat er aan de hand is en voel je je gekwetst en in de steek gelaten. Of je zat helemaal op de verkeerde weg en is er iets heel anders aan de hand dan wat jij dacht.

Zo ben je, als het goed is, de confrontatie aangegaan. Ook je partner kan er niet meer omheen en zal wanneer jullie verder willen met de relatie open kaart spelen. Vaak geeft het opluchting dat alles nu uitgesproken is. Maar het geeft ook boosheid en verdriet omdat er zo lang ontkenning is geweest.

Ook roept het nieuwe vragen op en moet er een manier gevonden worden om weer tot elkaar te komen en vertrouwen terug te krijgen. Natuurlijk is het van belang wat de reden van de verandering en de afstand is.

Zoeken naar oplossingen

Vaak wordt er gedacht dat de partner een ander heeft. Toch kan de reden heel anders zijn. Bijvoorbeeld een verslaving, problemen op het werk of misschien een gewoontepatroon in de relatie waardoor de ander zich niet meer geliefd voelde.

Wat het ook is, voordat je naar oplossingen kan gaan zoeken moet er aandacht komen voor de emotie van beide partners. Ieder heeft zijn eigen emotie en er kan alleen aan de relatie gewerkt worden als de emotie van elkaar begrepen is.

Luisteren en respecteren.

Hierin staat het luisteren centraal. Geef elkaar de tijd om te vertellen wat de emotie is en waarom. Zorg dat je niet direct in de aanval of de verdediging gaat. Maar luister oprecht en probeer je te verplaatsen in de ander.

Herhaal wat de ander heeft gezegd en kijk of dat wat je begrepen hebt ook echt zo bedoeld is. Nu is de ander aan de beurt. Ook deze krijgt alle ruimte om uit te leggen welke emotie er is en de reden ervan. Probeer met erkenning en respect elkaar weer te begrijpen.

Weet dat het allerlei emoties bij jezelf losmaakt als de ander aan het woord is. Voel wat dit met je doet maar geef de ander de ruimte zonder te interrumperen. Erken je eigen emotie en gevoelens maar ook die van de ander.

Tijd om samen te kijken naar oplossingen

Nu gaan jullie even een pauze inlassen. Even elk apart nadenken over wat er is verteld en wat voor oplossing jij denkt dat nodig is om vertrouwen terug te krijgen en jullie relatie een nieuwe betere start te geven.

Jullie zullen elk vanuit je eigen kader oplossingen vinden die je eigen gevoel het dichts nadert. Jullie horen bereidt te zijn om weer samen te werken en afspraken te maken.

Natuurlijk is het moeilijk maar oprechte wil er weer voor de ander te zijn zorgt voor compromissen, geven en nemen. Alle emotie van de laatste tijd moeten nog erkend en losgelaten worden dus hou er rekening mee dat je soms opnieuw moet luisteren naar de ander in erkenning en begrip.

Als praten te moeilijk is

Wanneer jullie het te moeilijk vinden om te praten schrijf dan elk apart op wat je voelt en hoe dat komt. Doe dit zo uitgebreid mogelijk zodat alles echt op papier staat. zodra je allebei klaar bent geef je de tekst aan elkaar.

Ga even apart zitten en lees het schrijven van de ander heel secuur. Na het lezen probeer je te begrijpen hoe het voor je partner is om zich zo te voelen. Nu ga je naar je eigen gevoelens en kijk wat de tekst van je partner met je doet.

Ook het antwoord schrijf je op. Begin met het proberen te begrijpen hoe en waarom de ander zich zo voelde. Hierna mag je reageren vanuit jezelf maar met de opdracht om de ander niet te willen kwetsen. Schrijf ook op welke oplossing er volgens jou nodig is om vertrouwen weer op te bouwen.

Vallen en opstaan

Wanneer jullie een oplossing gevonden hebben om mee aan de slag te gaan begint het pas echt. Het komt er op aan dat jullie je allebei verantwoordelijk gaan voelen voor de komende tijd. Dus kijk samen wat elk van jullie moeten oppakken om weer rust en vertrouwen te krijgen.

Begin elke dag met elkaar in de ogen te kijken en een goedemorgen te wensen. Eindig de dag door oprecht te vragen hoe de ander zich voelt en hier met aandacht naar te luisteren. Bespreek eens in de week of twee weken wat de vooruitgang is en wat er wel en niet goed is gegaan en maak zo nodig nieuwe afspraken.

Elkaar opnieuw leren vertrouwen.

Het kost inspanning en tijd om op nieuw te kunnen vertrouwen. Ook is het nodig om te kijken of jullie elkaar nog goed kennen. Vaak geef ik  tijdens de relatietherapie een soort  huiswerk om mee aan de slag te gaan.

Deze opdrachten hebben tot doel om jezelf en elkaar opnieuw te leren kennen. In de diverse coaching en therapie consulten gaan we dieper in op de problemen, emoties en gevoelens die er zijn ontstaan en zoeken we naar oplossingen.

Een reactie plaatsen