We hebben allemaal weleens overlast van de buren maar als je hier overgevoelig voor bent of wordt dan kan dit voor veel stress zorgen. Zo erg dat de geluiden die je buren veroorzaken een ware obsessie kunnen worden.
Natuurlijk gaat het hierbij niet om overlast zoals keiharde muziek of elke nacht geschreeuw van dronken mensen enzovoorts. Dit is een soort overlast dat alleen opgelost kan worden doordat de veroorzakers veranderen of verhuizen.
Verstoring van rust en levensritme
Wanneer de manier van leven en het levensritme van je buren zo anders is dan die van jou dat je er van geïrriteerd raakt kunnen deze een steeds grotere belasting voor je worden. Het gevolg kan zijn dat je gefocust raakt op elk geluid dat niet correspondeert met je eigen leven en ritme en zo overgevoelig wordt.
Je hebt je eigen levensritme nodig om de cyclus van werken en ontspannen in een goede balans te houden. Wordt deze verstoord door ziekte of moeilijke situaties in je eigen leven dan is het al moeilijk genoeg om weer terug in je levensritme en ontspanning te komen.
Juist in deze omstandigheden kunnen de geluiden van de buren je gaan obsederen. Hierdoor raak je verbonden met het levensritme van de buren en dit zorgt ervoor je nog meer irritatie krijgt en je het niet meer los kan laten. Je vindt geen rust en ontspanning meer.
Overgevoelig voor de kleinste geluiden
Nu ben je op het punt aangekomen dat je stress zo groot is geworden dat je niet meer kan compenseren. Je wilt weten waar je nu precies last van hebt, gaat welbewust luisteren om te weten wat er gebeurt. Zo wil je aantonen dat er ook echt overlast is.
Hierdoor wordt de nadruk nog meer gelegd bij de verschillende levensinvullingen. Bijvoorbeeld als je buurvrouw nachtdiensten draait en dus s’ morgens om acht uur de muziek iets harder zet om te kunnen ontspannen. Of je buurman gaat altijd op de slaaptijd van je kindje klussen met de daarbij behorende geluiden.
Zelfs de tijd van het buiten zetten van de vuilnisbak, het draaien van de was of het thuiskomen van de buren ervaar je en lijkt steeds meer herrie te geven. Zo ben je verbonden met hun leven en zonder dat je het wilt wordt luisteren een negatief gewoontepatroon.
Wat de overgevoeligheid versterkt
Er zijn verschillende dingen die de overgevoeligheid voor geluid kunnen versterken. In de eerste plaats is dat de verhouding die je met de buren hebt. Wanneer je al een antipathie hebt tegen je buren zal de overlast die je ondervindt groter zijn dan wanneer je een goede omgang met ze hebt.
Ook je verleden kan een negatieve rol spelen als je overgevoelig bent voor geluid. Heb je in je verleden een negatieve ervaring gehad met bijvoorbeeld een alcoholprobleem in je familie dan zal je focus daarop gericht zijn. Zet je buur de lege alcohol flessen buiten in de tuin dan kan je dit gerinkel als heel storend ervaren.
Zo kunnen ook bepaalde stemgeluiden een herinnering uit het verleden losmaken. Daarnaast zijn er tal van persoonlijke moeilijkheden die je overgevoelig maken voor geluiden. Kan je door eigen problemen moeilijk slapen dan zal elk geluid je in de nacht storen.
Het leren accepteren van geluiden
Tijdens de mindfulness training leer je hoe je kan ontspannen en de omgevingsgeluiden te accepteren. hierin is het belangrijk dat je op de juiste manier gaat luisteren naar de storende geluiden. Hoe gek het ook klinkt, je bent juist gaan luisteren omdat je ze niet wilt horen!
Nu kan je al gaan beginnen om een geluid dat je irriteert te selecteren. Als je dit geluid hoort ga dan ontspannen, met een alerte houding, zitten met je voeten iets naar voren. Nu ga je dit geluid toelaten. Observeer dit geluid, kijk uit welke klanken het bestaat, welk ritme het heeft en waar het mee te maken heeft.
Het observeren van jezelf
Zodra je dit allemaal hebt geanalyseerd ga je luisteren naar het ritme van je ademhaling. Je verandert niets maar probeer het ritme te volgen. Het kan helpen wanneer je bij het inademen het woordje; “in”, bedenkt en bij het uitademen het woordje; “uit”.
Wanneer je na een paar minuten het ritme van je ademhaling kent ga je kijken naar wat er in je lichaam gebeurt wanneer je het geluid, dat je geselecteerd heb, hoort. Accepteer alles wat er is. Als je spanning op de borst heb, laat het er zijn.
Kijk hoeveel ruimte dit gevoel inneemt, doet het pijn of voelt het dof. Is het een strak gevoel of geeft het spanning. Ga alles wat er binnenin je gebeurt op deze manier na zonder je erin te verliezen.
Integreren van geluid als achtergrondgeluiden
Nu ga je weer terug naar je ademhaling. Je gaat het ritme volgen en je legt ter gelijkertijd handen op je buik. Nu ga je kijken welke delen van je lichaam goed voelen. Je begint bij je voeten en zo langzaam naar je benen, billen, buik, rug, armen, schouders en je nek naar je hoofd.
Bij elk lichaamsdeel dat goed voelt zeg je tegen jezelf; “Wat fijn dat dit goed voelt, het geluid heeft geen invloed op mijn welzijn”. Elke keer dat je iets tegen komt dat minder goed voelt ga je terug naar je ademhaling en zeg tegen je zelf dat je niet meer afhankelijk wilt zijn van het geluid.
Je observeert dat gene dat niet goed voelt er accepteert het voor dat moment. Zo ga je per keer of per dag alle verstorende geluiden langs en neemtt je voor om deze te integreren als achtergrond geluid.
Het verleden loslaten
Om dat de overgevoeligheid ook te maken kan hebben met je verleden is het goed om hieraan te werken. Tijdens de coaching leer je hoe je deze emotie kan loslaten zonder je erin te verliezen. Vaak hoef je niet alles weer op te rakelen om te kunnen loslaten..
Leren om te ontspannen en de emotie van vandaag te leren gebruiken heeft al een positief effect op het loslaten van je verleden. Trauma’s en negatieve herinneringen kunnen zorgen dat je negatieve associaties hebt met geluiden.
De bovenstaande mindfulness oefening helpt om je te kunnen ontspannen en beter met emoties om te kunnen gaan. Wil je aan de slag met het oplossen van je overgevoeligheid neem dan contact met me op.
Goed stuk , dat over overgevoelig zijn voor geluid Ria!
Het klopt helemaal. Ik zal het goed in mij opnemen.
Bedankt,
Vriendelijke groet, Marina Cremer.
Heel herkenbaar voor mij, dat geschreven stuk, man van 50 uit Maastricht.
We moeten wel ‘aanpassen en accepteren’ omdat we nu eenmaal buren hebben.
Maar het blijft ‘werken’ er aan. Ik had het liever van nature.
Ik ga deze oefening doen en zoek mijn andere mindfullness oefeningen maar weer eens op.