Wanneer kinderen in de eerste levensjaren een trauma krijgen kan dat hun gedrag en emotie tijdens het opgroeien beïnvloeden. Ze kunnen driftig, onzeker en te afhankelijk worden. Vaak zie je dat ze veel huilen en weinig vertrouwen hebben in andere mensen.
Ook veranderingen vinden ze moeilijk. Een trauma kan allerlei oorzaken hebben. Een vroeggeboorte, ziekte, een postnatale depressie van moeder, een operatie. Zelfs de pijn van een oorontsteking. Het kindje kan oorzaak en gevolg niet begrijpen.
Vertrouwen en interactie
Kleine kinderen kunnen heel goed voelen maar begrijpen nog niet wat er aan de hand is. Ze zijn afhankelijk van wat de omgeving hen geeft. Hierdoor leren ze te vertrouwen. Ingrijpende gebeurtenissen kunnen een trauma veroorzaken. Als ouders doe je alles om het kindje gerust te stellen maar ze zijn nog te jong om alles te kunnen begrijpen.
Tijdens de kindertherapie ga ik samen met de ouders kijken naar wat er is gebeurd in die eerste levensjaren. Met het kindje of in de familie. We bespreken de klachten.
Terwijl het kind speelt of bij een van de ouders op schoot zit observeer ik de interactie tussen ouder en kind om een zo volledig mogelijk beeld te vormen. Samen kijken we wat er nodig is om verandering te bereiken.
Maak een boekje
Een advies voor het verwerken van een trauma. Maak een klein fotoboekje om dit samen met je kind te gaan “lezen”. Dit kan vaak al met kinderen vanaf twee en een half jaar. Begin met een paar foto’s die gemaakt zijn in de laatste maanden van de zwangerschap . Hierna met een stuk of wat van net na de bevalling. Ga stap voor stap door tot de meest recente foto die er gemaakt is.
Goede en slechte tijden
Zoek een aantal foto’s van goede en slechte momenten. Zo wisselen de verschillende tijden zich af. Schrijf onder elke foto een paar zinnen. Vertel hierin, op een kinderlijke manier, wat er op de foto te zien is en hoe jij of je kindje zich voelde.
Laat in eenvoudige woorden weten wat er in die periode is gebeurd. Dit doe je zo oprecht mogelijk. Ook als je je zelf bijvoorbeeld niet prettig voelde, geïrriteerd of verdrietig was. Laat ook weten hoe blij je was en hoeveel je van je kindje houdt.
Inzicht en vertrouwen
Het boekje gaat zo door het leventje van het kind. Juist foto’s die genomen zijn in de periode van het trauma zijn belangrijk. Door te vertellen over wat het kindje heeft meegemaakt en hoe jullie je erbij voelde krijgt het inzicht en vertrouwen.
Het leert via het fotoboek en jullie verhalen hoe het zich voelde en kan gaan verwerken. Doe het boekje weg zodra je kindje niet verder wil. Het heeft dan tijd nodig om te verwerken. Leg het op een plekje waar je kindje het zelf kan pakken zodat het aangeeft dat het verder wil gaan.
Bij herhaling voorlezen
Soms wil een kind het boekje, of een stukje daarvan, elke keer opnieuw “lezen”. Blijf voorlezen zolang je kindje daarom vraagt. De herhaling is nodig om vertrouwen op te bouwen.
Heb je nog vragen of wil je een therapie afspraak maken, laat een bericht achter of neem contact op.