Relatieprobleem of gewoontepatroon?

Veel mensen vragen zich af hoe het mogelijk is dat de relatie na jaren op dood spoor lijkt te zijn gekomen. Uit liefde is de relatie ontstaan maar opeens blijkt dat alles gewoonte is geworden. Je voelt je niet meer begrepen en irriteert je aan alles dat die gewoontepatronen bevestigd. Ieder gaat zijn eigen weg. Wat nu? Uit elkaar of toch nog proberen de relatie nieuwe impulsen te geven?

Als gesprekken vastlopen

De meeste mensen die op dit punt in de relatie gekomen zijn ervaren het gebrek aan goede communicatie als een groot probleem. Ook het niet meer op de juiste manier luisteren naar elkaar is een bron van irritatie. Veel gesprekken lopen hier op vast. Het lijkt of er in verschillende talen gesproken wordt. Ieder zit op een eigen eiland en is niet meer bereid om compromissen te sluiten. Je vraagt je af hoe het zo ver heeft kunnen komen.

Als je besluit om er achter te komen wat er nog aan gevoelens is en je wilt elkaar opnieuw leren kennen en begrijpen, weet dan dat je beide veranderd bent. Bij het begin van de relatie zijn jullie gestart, elk vanuit een ander leven. Maar met de intentie er samen iets moois van te maken.

Zo hebben jullie in de loop van de tijd een patroon gecreëerd dat veilig en vertrouwd voelde. Deze veiligheid zorgde ook dat jullie de veranderingen bij jezelf en je partner niet goed bewust bent geworden. Tijdens de relatietherapie geef ik mijn cliënten altijd een aantal opdrachten mee naar huis. Een paar algemene opdrachten zal ik hier omschrijven.

Hoe goed ken jij jezelf en de ander?

Begin, ieder voor zich, met een persoonlijk profiel te schrijven. Je schrijft je persoonlijke kenmerken op, bijvoorbeeld, je naam, leeftijd, geslacht, beroep en je emotionele geaardheid. Ben je vrolijk of serieus, rationeel of emotioneel. Ben je sociaal, zorgzaam of een streber. Alles wat je van jezelf weet benoem je, je zorgt hiermee voor een zo compleet mogelijk persoonlijk profiel.

Nu schrijf je op hetzelfde papier wat je binnen je relatie nodig hebt. Dus wat wil je van je partner krijgen. Wat kan je partner je geven om je weer blij en ontspannen te voelen of je vertrouwen weer terug te krijgen. Hierna schrijf je op wat jij je partner te bieden hebt. Wat kan je geven om haar of hem weer gelukkig te maken.

Nu staan er op dit papier drie dingen. Een persoonlijk profiel, wat heb je nodig van je partner en wat wil je geven aan je partner. Hierna neem je een ander papier en nu mag je voor je partner gaan denken. Dus je maakt een persoonlijk profiel van je partner Wie denk jij dat je partner is? Wat denk jij dat je partner nodig heeft? En wat kan je partner je geven. Schrijf alles op de zelfde manier op, zoals je het voor jezelf hebt gedaan.

Luisteren naar elkaar

Pas als je helemaal klaar bent is het de bedoeling dat jullie het eerste papier, dat over jezelf gaat, aan elkaar geven. Lees het schrijven van de ander zorgvuldig. Ga er van uit dat de ander zichzelf beter kent dan je denkt.

Nu is het mogelijk om elkaar beter te leren kennen. Ook je eigen emotie op het profiel van de ander is belangrijk. Toets je emotie, ben je verbaasd , boos of verdrietig. Nu begint het luisteren naar elkaar. Verklaar je emotie om de beurt en luister met oprechte belangstelling naar je partner.

Vaak zal er een groot verschil zitten in wat je van jezelf vind en in wat je partner in je ziet . Door de gewoontepatronen laat je niet meer zien wie je bent. Het onbegrip dat hierdoor ontstaat kan zorgen voor negatieve emoties en gevoelens. Zo kan iemand een positieve persoonlijkheid hebben en dat binnen de relatie niet meer kunnen laten zien.

Welke verschillen zijn er

Nu mag het tweede papier uitgewisseld worden. De bedoeling hier van is om te kijken of je, je partner goed kent en waar de verschillen zitten in willen geven en het krijgen. Door deze uitwisseling van wat voor ieder nodig is kan er een vernieuwing ontstaan in aandacht en begrip.

Je weet van elkaar wat de mogelijkheden en de onmogelijkheden zijn en er kunnen afspraken gemaakt worden. Als de bereidheid er is om te werken aan verandering kunnen er compromissen gevonden worden waar de beide partners zich prettig bij voelen.

Werken aan je relatie

Neem als uitgangspunt eerst de overeenkomsten. Dit is de basis van jullie relatie. Hierna kijk je naar wat de ander nodig heeft en kijk je bij jezelf in welke mate je hierin tegemoet wilt komen. Wees bereid om ook de emoties van je partner te begrijpen.

Spreek een protocol af hoe jullie samen voor je relatie aan de slag gaan. Na ongeveer twee weken vertellen jullie aan elkaar wat er goed is gegaan en waar er nog spanningen zijn Dit wordt het nieuwe uitgangspunt voor de volgende twee weken.

Tijdens de relatietherapie wordt er op een realistische manier gekeken naar wat er moet gebeuren weer vertrouwen te krijgen.

4 gedachten over “Relatieprobleem of gewoontepatroon?”

  1. Hier gaan wij zeker wat mee doen. We hebben veel meegemaakt en Albert is niet zo n prater. Als diagnose goed gaan we er tegen aan. Mooie site en bedankt voor gister. Groetjes Cindy

  2. Mooie tekst en interessant. Vooral het gedeelte of je uberhaupt bij zo’n persoon wilt blijven blijft me bij. Tekst doet me denken aan het boek van Anton Heersema.

    Groeten Frank

  3. Heb een relatieprobleem maar mag er van mijn partner met niemand erover praten. De ruzie gaat meestal over kleine gekke dingen. Hij mag mij er wel over aanspreken wat niet goed is maar andersom mag ik het niet doen. Kunt u mij helpen.
    Met vriendelijke groet,
    Martha Djojosoediro

Een reactie plaatsen